Joensuun taidemuseon julkaisuja 3/2008
Joensuun taidemuseon julkaisuja 3/2008
Ulkoasu ja taitto: Marja Purto
Ulkoasu ja taitto: Marja Purto

Julkaisun teoksia ja kuvia

MUURAHAISEN POLKU -JULKAISU

ANU TORIKKA

retrospektiivinen näyttely

16.10.2008 - 4.1.2009
Joensuun taidemuseon julkaisuja 2/2008

tekstit: Ulla Pennanen ja Tuija-Kaisa Teikari
valokuvat: Petter Martiskainen, Pentti Potkonen, Juha Tikka ja Anu Torikan arkistot
ulkoasu ja taitto: Marja Purto

Kapina muuttuu kuviksi - kuvat ilmaisuksi

Taiteilijan taustalta löytyy usein kapinointia ja kriisejä. Toisaalta ne osoittavat myös herkkyyttä aistia ja kykyä tunnistaa sielun sopukoissa piileviä mahdollisuuksia. Vain taiteilijat pystyvät muuntamaan ne sellaiseksi ilmaisuksi, joka läpäisee eri kulttuurit ja aikakaudet.

Kasvuprosessi on henkilökohtainen. Nuoruuden raivokkuus muuttui Anu Torikalla hellyttäviksi lapsiaiheiksi 1980-luvulla. Omien lasten saaminen merkitsi myös muutosta ilmaisussa. Vaikka tietynlainen narsismi on välttämätöntä taiteilijalle, niin perheen kautta syntyi oivallus laajemmista yhteyksistä universumissa. Sitä olivat pohjustaneet jo Lapissa vietetyt vuodet saamelaiskulttuuriin perehtyen. Lisää ulottuvuutta toi oleskelu Italian Grassinassa. Etruski- ja keskiajan taiteen pelkistynyt muotokieli ja maanläheinen värimaailma yhdistyi Anu Torikalla myöhemmin Äänisen kalliopiirrosten suomalais-ugrilaiseen kuvaperinteeseen. Joutsenet, kurjet ja vasat ilmestyivät muuttuneen tekniikan myötä vedoksiin. Pentti Kaskipuron opetuksessa saatu musta-valkoisen metalligrafiikan taito haki nyt uusia mahdollisuuksia maalauksen puolelta. Metalligrafiikan ja väritelauksen yhdistämisestä tulikin Anu Torikan tuotannossa 1990-luvulta alkaen ominainen ilmaisumuoto.

Vuoden mittaiset jatko-opinnot Unkarissa ja lyhyemmät ajat Välimeren ja Pohjoismaiden residensseissä vahvistivat omaa identiteettiä karjalaisena ja suomalaisena. On helppo hiljentyä työn ääreen maakunnassa, jossa talvi on vielä talvi ja kesä on kesä. Näin muista kulttuureista saadut virikkeet yhdistyvät luonnollisella tavalla oman elämän kokemuksiin. Aiheiden henkistyminen ja ilmaisun käsitteellistyminen on johtanut 2000-luvulla yhä universaaleimpiin teemoihin kuten vuori. Vuorellehan me kaikki kerran pyrimme!

Ulla Pennanen

Joensuun taidemuseo


Tuija-Kaisa Teikarin kirjoittama elämänkerta Anu Torikasta on luettavissa tästä:

Muurahaisen polku -julkaisu ladattavissa tästä: